vrijdag, september 29, 2006

Drink groene thee voor een gezond hart

Dagelijks enkele koppen groene thee drinken is goed tegen hart- en vaatziekten. Dit is het resultaat van een jarenlang onderzoek onder meer dan 40.000 Japanners. Maar de studie heeft geen bewijs gevonden voor het vermeende positieve effect van groene thee op kanker.

Dat stelt de Japanse onderzoeker Shinichi Kuriyama van de Tohoko University Graduate School of Medicine aan de hand van zijn onderzoek onder 40.530 Japanners tussen 40 en 79 jaar. Hij publiceerde zijn resultaten in het nieuwste nummer van het Journal of the American Medical Association (Lees hier een samenvatting van zijn artikel).

Koppen groene thee
Aan de Japanse proefpersonen werd gevraagd hoeveel koppen groene thee ze per dag dronken. Een kwart van hen gaf aan minder dan een kop te consumeren, net zoveel proefpersonen gaven aan dagelijks meer dan vijf koppen (een halve liter) te drinken.

Bij de start van het onderzoek had niemand van de proefpersonen een hartaanval of kanker gehad. In de 11-jarige onderzoeksperiode (van 1994 tot 2005) gingen 4.209 personen (10,3 % van het totaal) dood. Tot 2001 overleden 892 personen (2,2 %) aan hart- en vaatziekten en 1.134 (2,8 %) aan kanker.

Japanners die meer dan vijf koppen per dag dronken hadden een 26 procent lagere kans om te overlijden aan een hart- en vaatziekte dan diegenen die minder dan een kop per dag consumeerden. Eerder onderzoek toont aan dat het drinken van groene thee het risico op hartziekten verkleint.

Vorige studies suggereren dat groene thee ook beschermt tegen long- en prostaatkanker, de studie van Kuriyama heeft hiervoor geen bewijs gevonden.

Anti-oxidanten
Kuriyama denkt dat groene thee mensen beschermt tegen hart- en vaatziekten door de aanwezige anti-oxidanten. Deze stoffen gaan de werking van vrije radicalen tegen die lichaamscellen kunnen beschadigen.