dinsdag, augustus 21, 2007

Obsessief lijnen of eten

Eetproblemen

Vrijwel iedereen lijnt wel eens in zijn leven. Maar voor sommige mensen – veelal vrouwen - gaat het veel verder dan lijnen alleen. Anorexia en boulimia nervosa zijn eetstoornissen die je leven beheersen. Mensen die hieraan lijden, vertonen abnormaal eetgedrag gedurende lange tijd. De gevolgen zijn ingrijpend en soms zelfs fataal.
Mensen met een eetstoornis zijn vaak erg ontevreden over hun uiterlijk. Ook terwijl ze in veel gevallen al slank of zelfs broodmager zijn. Toch blijven ze zich te dik voelen. De oorzaken liggen dan ook voor een groot deel op het psychische vlak.

Oorzaken

Eetstoornissen komen het meest voor bij jonge vrouwen. Tienermagazines staan bol met slanke modellen, net als populaire tv-series. Veel jonge meisjes willen dan ook aan dit maatschappelijke ideaalbeeld voldoen. En daarin gaan ze ver.

Ook de sociale omgeving is van grote invloed op het ontstaan van eetstoornissen. Ingrijpende traumatische ervaringen en problemen binnen het gezin, kunnen ervoor zorgen dat iemand niet kan omgaan met emoties als boosheid en verdriet. Dit kan dan weer leiden tot een obsessie voor eten. Op het psychische vlak zijn de oorzaken voor iedere patiënt anders. Maar een vertekend lichaamsbeeld, lage zelfwaardering en extreem perfectionisme zijn kenmerkend voor mensen met een eetstoornis als anorexia of boulimia nervosa.

Mogelijke signalen

- Het dragen van wijde kleding.
- Vaak op de weegschaal staan.
- Klagen over het gewicht.
- Obsessief afvallen.
- Hyperactiviteit in combinatie met slapeloosheid.

Klik hier voor een gezond afslank dieet!