maandag, oktober 23, 2006

Bewijs voor nieuwste dieetrage ontbreekt

WAGENINGEN - Het bewijs dat een laag-glykemisch dieet werkt, ontbreekt nog vrijwel geheel. Het zogenoemde Low GI-dieet is razend populair, maar er is geen enkele onbetwiste aanwijzing te vinden dat gebruikers van het dieet blijvend afvallen of dat ze minder vaak hart- en vaatziekten of kanker krijgen.
Dat zegt voedingswetenschapper Edith Feskens van de Wageningen Universiteit. Feskens analyseerde alle beschikbare onderzoeksliteratuur over de laag-glykemische diëten voor een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Acta Cardiologica.


Het Low GI-dieet is een rage in de Verenigde Staten, Groot-Brittanië en Australië en wint ook in Nederland razendsnel terrein, aldus Feskens. Een laag-glykemisch dieet is gebaseerd op de aanname dat mensen afvallen als hun bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt.


Cornflakes
Voedingsmiddelen die de suiker- en insulinespiegel snel laten stijgen zijn onder meer cornflakes, chocolade en aardappelpuree. De bloedsuikerspiegel stijgt veel minder snel na de consumptie van bijvoorbeeld pinda's of volle melk. De theorie achter het dieet is dat een lage bloedsuikerspiegel minder honger veroorzaakt, waardoor mensen minder eten en dus gezonder worden en blijven.
In andere landen verkopen supermarkten al producten met speciale Low GI-logo's. Maar volgens Feskens is er nog nooit langer dan drie maanden onderzoek gedaan naar het afslankende effect van alleen laag-glykemische producten eten. Ook zijn er wel studies die aantonen dat vrouwen met een lage glykemische index minder vaak borstkanker krijgen, maar er zijn net zoveel studies die geen enkel effect laten zien, aldus Feskens.


Kluif
De voedingsdeskundige stelt dat er een "verregaande kennis van voeding" nodig is om het dieet te kunnen volgen. "Aaardappelpuree staat bijvoorbeeld op de verboden lijst. Maar de glykemische index daalt als er een beetje azijn door de puree wordt gedaan. Als blijkt dat zo'n Low GI-dieet werkelijk gezond zou zijn, is het een enorme kluif om consumenten uit te leggen hoe ze zouden moeten eten", aldus Feskens. De Universiteit van Maastricht coördineert op dit moment een Europees onderzoek naar het gezondheidseffect van laag-glykemisch eten.

Ontdek waarom 98% van de dieten niet werken