maandag, september 25, 2006

Overgewicht doet doeltreffendheid van pil dalen!

Hoe betrouwbaar is de anticonceptiepil? In theorie is de doeltreffendheid van de pil excellent, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Het feit dat de pil vaak niet genomen wordt zoals het hoort verklaart veel, maar niet alles. Er zijn nog andere factoren die een rol spelen. Overgewicht bijvoorbeeld.

Pil en geboorteplanning
Wetenschappelijke en klinische studies zijn formeel: de doeltreffendheid van de pil is uitstekend. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is dat niet altijd het geval en is de anticonceptiepil een van die methoden die niet altijd betrouwbaar is bij geboorteplanning.

De eerste factor die de doeltreffendheid van de pil doet dalen is het gebrek aan therapietrouw. Het gebeurt namelijk niet zelden dat een pil vergeten wordt. In Frankrijk alleen al vergeet één op de tien vrouwen regelmatig een pil, en vaak gebeurt dat op het ogenblik wanneer ze na zeven dagen met een nieuwe strip moet beginnen.

Er zijn nog andere factoren die interfereren met de contraceptieve werking van de combinatiepil, net zoals dat het geval is met andere geneesmiddelen. Wegens mogelijke interacties met geneesmiddelen is het gebruik van bepaalde geneesmiddelen niet aangewezen. Raadpleeg in elk geval uw arts en de bijsluiter.

Obesitas verstoort de contraceptieve doeltreffendheid
Ook overgewicht kan de contraceptieve werking van de combinatiepil in gevaar brengen. Deze hypothese werd onderzocht in een studie bij 248 zwangere vrouwen. De vrouwen werden allemaal zwanger terwijl ze de pil namen en elk van de 248 van de deelneemsters bevestigde dat ze op een of ander ogenblik een pil vergaten te nemen.
Volgens de auteurs van de studie stijgt het risico op een zwangerschap bij het nemen van de pil met 60% bij vrouwen die een body mass index hebben die hoger is dan 27, bij obesitas dus. In het algemeen neemt het risico toe bij een nog groter overgewicht..

In de praktijk komt het er op neer dat vrouwen met overgewicht nog voorzichtiger moeten zijn en hun pil moeten nemen zoals het hoort, ook na een onderbreking van zeven dagen.

Wat moet u doen als u een combinatiepil vergeet?
  • Als u minder dan 24 uur te laat bent: neem de pil van zodra u beseft dat u ze vergat en neem de rest van de pillen van de strip op het gebruikelijke tijdstip.
  • Als u 24 uur te laat bent: neem de twee pillen tegelijkertijd en de rest van de strip zoals gewoonlijk.
  • Als u meer dan 24 uur te laat bent: als u de seksuele betrekking had die niet langer dan 72 uur geleden zijn, dan neemt u de , u gooit de vergeten pillen weg en neemt de rest van de pillen van de strip zoals gewoonte.
Tot aan de volgende menstruatie gebruikt u een condoom. Had u geen seksuele betrekkingen dan gooit u de vergeten pillen weg, neemt u de overige pillen zoals u dat anders doet en gebruikt u een condoom bij seksuele betrekkingen tot aan de volgende menstruatie.

Heb je sexuele problemen? wellicht is dit een interessante pagina voor je


Meer weten over afvallen en je gezondheid? lees hier verder