vrijdag, september 22, 2006

Amerikaanse gezondheidsclaim opnieuw bevestigd

Lager cholesterolgehalte door soja-eiwit
In de Verenigde Staten vonden ze in 1999 al dat er genoeg onderbouwing was voor de claim die stelt dat de dagelijkse consumptie van soja-eiwit het cholesterolgehalte actief laat dalen.

Een recent verzamel onderzoek van prof. Anderson bevestigt deze claim nogmaals.
Prof. Anderson presenteerde zijn bevindingen tijdens het zesde Internationale Soja Symposium, dat van 29 oktober tot en met 2 november 2005 in Chicago gehouden werd. In zijn meta-analyse onderzocht Anderson maar liefst 55 studies over soja en cholesterol, gepubliceerd na 1995. De resultaten: het LDL-cholesterol daalt met gemiddeld 4,5% en het HDL-cholesterol stijgt met gemiddeld 3%. Ook de hoeveelheid triglyceriden daalt dankzij soja. De daling van het cholesterol is vooral te zien wanneer soja in de vorm van sojamelk of tofu geconsumeerd wordt. Bij soja verwerkt in koekjes of gebak is de daling veel minder duidelijk. Ook blijkt dat het effect van soja groter is bij minstens twee porties verspreid over de dag.

De resultaten van deze meta-analyse zijn volledig in lijn met een eerdere meta-analyse van prof. Anderson uit 1995. Die publicatie heeft in 1999 geleid tot de goedkeuring van de gezondheidsclaim over soja en cholesterol in de Verenigde Staten door de Food and Drug Administration (FDA).

Bron: Soja nieuwsbrief (alpro)

Lees hier meer over gezonde leefstijl en waarom je de kilos er maar niet afkrijgt


In 30 dagen vetverbranden? Het is eenvoudiger als je denkt ontdek hoe ..>>>