dinsdag, juni 06, 2006

Hoe wilt u nu gezond en effectief afvallen als onze voeding onvoldoende vitamines bevatten?

Wie keurig eet volgens de normen van het Voedingscentrum, zou verwachten dat hij voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. "Niet waar", zegt diëtist Marie José Torenvliet uit Schiedam, die dit berekende. Het Voedingscentrum beaamt haar conclusie, maar vindt ook de haalbaarheid van de adviezen erg belangrijk.
Van bijna elke vitamine en elk mineraal is bekend hoeveel de mens er gemiddeld nodig heeft. Daarop zijn de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden [ADH] gebaseerd. Het Voedingscentrum vertaalt deze ADH al jaren in lijstjes met aantal boterhammen, stuks fruit en glazen melk die per dag nodig zijn. Torenvliet rekende deze hoeveelheden eens door.

Ze kwam tot de conclusie dat wie precies eet volgens deze lijstjes, minder dan de ADH aan foliumzuur, vitamine B12, selenium en zink binnenkrijgt. Torenvliet: "Mensen zouden eigenlijk meer groenten, fruit, volkorenproducten en zuivel moeten eten. Vooral de 2 stuks fruit en 200 gram groenten zijn niet genoeg."
Het Voedingscentrum reageert niet verrast op de bevindingen van Torenvliet. Woordvoerder Joke Hammink: "We weten dat onze aanbevolen hoeveelheden niet altijd alles leveren. Er zijn mensen die niet voldoende binnen zullen krijgen. De vitamine foliumzuur knelt het meest, maar ook de ijzerinname is krap bij jongeren en vrouwen in de vruchtbare leeftijd. We houden de vinger aan de pols. Maar ja, we moeten ook reëel blijven: de haalbaarheid van onze adviezen staat voorop. Als we zeggen dat mensen nóg meer brood, groenten en fruit moeten eten, zeggen ze "het is mooi met jullie" en dan haken ze af."

Maar als genoeg eten niet voldoende is om alles binnen te krijgen, is een vitaminepreparaat dan niet de oplossing? Zowel het Voedingscentrum als Torenvliet benadrukken dat een supplement nooit gezonde voeding kan vervangen. Hammink: "Een preparaat voor iedereen gaat ons nu nog te ver. Maar het kan best zijn dat we over een half jaar zeggen dat mensen foliumzuur moeten slikken."

N.J. Oord Geeft het volgende antwoordt op boven geplaatst stukje
10/05/2006

De mensen die in "het vak zitten" weten het al jaren. ADH is een norm om te voorkomen dat je gebrekziektes krijgt. Noem het maar een minimum tijdens rampen-en oorlogssituataties.
Maar het is ook een norm van een flink aantal jaren geleden. Daarom is het ook juist dat iemand de voedingswaarden van nu naast die van toen legt! (nu moet ons fruit en groente toch vooral mooi uitzien en om de prijs te drukken vooral snel groeien, makkelijk te oogsten zijn etc. ) Dat het voedingsbureau nu zegt dat men weet dat het niet voldoende is erg prettig en hopelijk het begin van een rigoureuze ommezwaai. In de oudheid werd al gezegd dat je voeding je geneesmiddel is!

Misleidend is het wel. Hoeveel onschuldige Nederlanders worden nu vals voorgelicht en denken dat ze gezond eten en het dus niet doen! Het voedingsbureau zou een meer kunnen nadenken over de naam en vooral denken aan een gezond volk! Zij hielden destijds de test om gevangenen extra vitaminen/mineralen te verstrekken tegen. Uit een onderzoek was n.l. gebleken dat daarmee agressiviteit etc. verminderd kon worden. (Ondertussen is die test dan toch gestart) Hoe lang heeft het geduurd dat foliumzuur bij zwangerschap geadviseerd werd. (en daarmee onnodig x baby's met te voorkomen "verdriet" geboren werden) Ik zeg niet dat het voedingsbureau daar mee van doen heeft – maar als voorbeeld. Door nu alleen rekening te houden met " haalbaarheid" zullen onnodig veel mensen klachten krijgen die grotendeels te voorkomen zijn. (noem alleen maar de relatie tussen vitaminen (C etc) ter voorkoming van infarcten. Een goede stap in de richting zou zijn a) vermelding van minimaal b) specifieke groepen te benoemen die op de één of andere manier voor aanvulling moeten zorg
Diëtiste Marie José Torenvliet uit Schiedam bedankt dat U de “Kat” de bel heeft aangebonden. Hopelijk worden velen wakker!

-------
Gezond en effectief afvallen doet u als volgt.
Veel dieten hebben een soort van "groot" geheim en snijden bijvoorbeeld alle koolhydraten of vetten uit het dieet. Met de belofte dat als je dat ene simplele ding doet je gewicht zult verliezen.
En je onbeperkt kunt blijven eten zoals je altijd al hebt gedaan zonder iets te hoeven opgeven.

Maar als je jouw figuur belangrijk vind, dan zal één simpele verandering in een dieet niet werken. Wat je echt nodig hebt is een gepersonaliseerd plan. Eén plan bestaat niet omdat iedereen een eigen figuur heeft en mensen andere maten hebben en gewichten.
Totdat je kunt vertellen wat jou figuur is is het niet mogelijk om een gepersonaliseerd plan te maken.

Allereerst is het belangrijk om te weten welk figuur dat u hebt.
Een appelfiguur (Vrouw)
Een peer figuur (vrouw)
proportioneel figuur (vrouw)
Appel figuur (man)

Ben je groot of ben je klein.
Heb je veel vet of weinig.
Allemaal zaken om serieus rekening mee te houden.

Om gezond gewicht te verliezen. Dien je minder energy in te nemen dan je nodig hebt om te verbranden. Als je minder eet dan je verbrand, dan verlies je gewicht. en voor elke 500 calorieen je minder eet per dag, val je ongeveer een pond af per week. Dus als je 250 calorieen minder eet per dag dan zult je ongeveer een halve pond afvallen per week. Als je 1000 calorieen minder eet per dag zul je dus ca 2 pond afvallen per week. enz.

De sleutel tot gezond gewicht verliezen /afvallen is er voor te zorgen dat je minder calorieen eet, maar er zorg voor draagt dat je voldoende vitaminen binnen krijgt om gezond te blijven en er geen hongergevoel aan overhoud. Je optimaal voelt en niet chagerijnig wordt.

De sleutel tot effecient gewicht management is er zorg voor te dragen dat het eten dat je neemt calorieen reduceerd voedzaam en lekker is.
Nu in 30 dagen super vet verbranden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten