maandag, juni 19, 2006

Overgewicht Verhoogt De Kans Op Kanker!

Overgewicht en kanker
Overgewicht verhoogt de kans op een aantal vormen van kanker . In het rapport ‘De rol van voeding bij het ontstaan van kanker’ van de Signaleringscommissie Kanker van KWF (Kankerbestrijding) zijn diverse onderzoeken op het gebied van overgewicht en (verschillende soorten) kanker samengevat. Hieronder is het verband tussen overgewicht en een aantal vormen van kanker weergegeven.

Borstkanker
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat een hoger lichaamsgewicht vóór de menopauze gepaard gaat met een iets lager risico op borstkanker. Na de menopauze ligt deze relatie precies andersom. Na de menopauze is het verband groter en komt borstkanker veel meer voor. Naar schatting zijn tenminste 480 gevallen van borstkanker per jaar toe te schrijven aan overgewicht en obesitas.

Dikkedarmkanker
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat overgewicht en obesitas het risico op dikkedarmkanker aanzienlijk verhogen. Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht en obesitas het risico op dikkedarmkanker met respectievelijk 15% en 33% verhogen. Het verband met overgewicht is sterker bij mannen dan bij vrouwen. Waarom dit zo is, is onbekend. Naar schatting zijn tenminste 730 gevallen van dikkedarmkanker per jaar toe te schrijven aan overgewicht en obesitas.

Baarmoederkanker
Overgewicht en met name obesitas blijkt de belangrijkste risicofactor te zijn voor kanker van de baarmoeder. Op basis van onderzoek wordt een risicoverhoging geschat van 59% bij overgewicht en 152% bij obesitas, ten opzichte van een gezond gewicht. Naar schatting zijn tenminste 420 nieuwe gevallen van baarmoederkanker per jaar toe te schrijven aan overgewicht en obesitas.

Nierkanker
Overgewicht is een duidelijke risicofactor voor nierkanker, zowel bij mannen als bij vrouwen. Op basis van onderzoek wordt een risicoverhoging geschat van 36% bij overgewicht en 84% bij obesitas, ten opzichte van een gezond gewicht. Naar schatting zijn tenminste 360 nieuwe gevallen van nierkanker per jaar toe te schrijven aan overgewicht en obesitas.

Slokdarmkanker
Overgewicht is een duidelijke risicofactor voor slokdarmkanker (van het adenotype), zowel bij mannen als vrouwen.

Longkanker
De belangrijkste risicofactor voor longkanker is roken. Een verband met overgewicht is niet waarschijnlijk.

Eierstokkanker
Op basis van onderzoek wordt een risicoverhoging geschat van 20% bij overgewicht en 62% bij obesitas, ten opzichte van een gezond gewicht.

Alvleesklierkanker
Op basis van onderzoek wordt een risicoverhoging geschat van 12% bij overgewicht en 40% bij obesitas, ten opzichte van een gezond gewicht.

Galblaaskanker
Er zijn duidelijke aanwijzingen voor een positief verband tussen overgewicht en galblaaskanker.

Prostaatkanker
Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat overgewicht een belangrijke rol speelt bij het krijgen van prostaatkanker. Een zwak verband wordt echter niet uitgesloten.


Meer weten hoe kanker ontstaat? Klik hier voor: Het verzwegen verhaal over kanker