vrijdag, september 29, 2006

'Flink bewegen' niet genoeg om fit te blijven

Dagelijks twintig minuten tot een half uur 'flink bewegen' zou volgens veel medische bronnen voldoende moeten zijn om fit te blijven. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat toch echt wel wat meer nodig is, om een beetje conditie te krijgen. Gezweet moet er worden!

Drie keer per dag de hond uitlaten en af en toe naar de supermarkt fietsen mag dan een goed gevoel geven, het is niet voldoende om in conditie te blijven. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Alberta in Canada, zo meldt de BBC.

Fitter
Onderzoekers van de universiteit vergeleken personen die regelmatig bewegen maar zich daarbij niet bijzonder inspannen, met fanatiekelingen in de sportschool. Wat bleek: ook al werden uiteindelijk evenveel calorieën verbrand met rustig wandelen en fietsen, toch waren de serieuze sporters fitter.

De proefpersonen werden zes maanden lang gevolgd. Om hun fitheid te bepalen, werd onder meer gekeken naar bloeddruk, longinhoud en hartslag. De longcapaciteit van de fanatiekelingen bleek na een half jaar 10 procent te zijn toegenomen, tegenover 4 proczent bij de matige bewegers die alles in hun eigen tempo mochten doen.

Overdrijven
Maar hoe weet je of je intensief genoeg beweegt? De fanatiekelingen in het onderzoek konden aan het eind van hun work out in elk geval nog wel een of twee zinnen achter elkaar uitbrengen, zonder meteen te hijgen. Een beetje zweten is dus goed, maar het is niet nodig te overdrijven.

Hoofdonderzoeker Vicki Harber van de Universiteit van Alberta denkt dat de conditie van veel mensen met sprongen omhoog zou gaan, als ze hun bewegingsregime enigszins zouden aanpassen. De nadruk zou volgens haar meer op de intensiteit van het bewegen moeten liggen, niet alleen op het bewegen zelf. Af en toe een sprintje trekken dus!

Nu Gratis online begeleiding bij deze super effectieve workout en nog leuk ook