maandag, september 18, 2006

Nederlander is veel minder fit dan hij denkt

Veel Nederlanders overschatten hun eigen conditie. Tweederde denkt fitter te zijn dan in werkelijkheid het geval is. Dat blijkt uit onderzoek dat kennisorganisatie TNO heeft gehouden onder ruim 1.400 deelnemers aan de Nationale Gezondheidstest
Vooral Nederlanders met een slechte conditie hebben een totaal verkeerd beeld van hun fitheid, zo blijkt uit het onderzoek.

Nederlanders denken ten onrechte dat ze fit zijn

Verkeerde inschatting van de eigen conditie kan er volgens TNO toe leiden dat te lang wordt gewacht met aanpassen van de levensstijl. De conditie is een belangrijke aanwijzing voor de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziektes.

Conditietest
TNO onderzocht of uitgebreide conditietests wel nodig zijn. Omdat ze vaak duur en tijdrovend zijn, worden ze zelden uitgevoerd. Maar uit het onderzoek blijken alternatieven moeilijk te vinden.

De eigen fitheid blijkt slecht te beoordelen. Maar ook de bekende fitheidsnorm (drie keer per week intensief bewegen) is geen betrouwbare graadmeter, volgens TNO. Ondervraagden die volgens deze norm niet voldoende bewegen, bleken toch vaak voldoende fit.

Overgewicht
En ook het derde alternatief, de Body Mass Index (BMI), voldoet volgens TNO niet. Het BMI, een maat voor overgewicht, bleek wel meer te zeggen over fitheid dan andere alternatieven, maar nog niet genoeg.

Bij de jaarlijkse Nationale Gezondheidstest worden lengte, gewicht, buikomvang, conditie, buikspierkracht en leefstijl gemeten. Bijna 40 procent van de onderzochte deelnemers was goed op gewicht, maar had toch een slechte conditie. Van de mensen die te zwaar waren, was 50 tot 56 procent fit tot zeer fit.
bron: elsevier

Lees hier nog 3 redenen waarom je de kilo's er maar niet afkrijgt>>>


Fitter worden? In een kwartiertje thuis! Een paar dagen per week is dit al te bereiken klik hier hoe je dit bereik